Turerna kring Rolf Lundberg under hans sex år i Perstorps kommun har varit många och laddade. Låt oss göra en tillbakablick och gå tillbaka fyra år i tiden, med hjälp av nyhetsrapporteringen i Helsingborgs Dagblad (HD). Mina kommentarer med fetstil. HD den 6 februari 2004:
1. Kommunala chefer på bedrägeriseminarium
Kommunförbundet Skåne har bjudit in till seminarium om svindleriet i Perstorp. Huvudpersoner under dagen blir Perstorps kommundirektör Rolf Lundberg och ekonomichefen Anders Ottosson.
PERSTORP. Kommunens dyrköpta erfarenhet av dataintrång och bedrägerier ska nu bli ämne för ett seminarium i Kommunförbundet Skånes regi. Inbjudan har gått ut till ett seminarium med kommundirektör Rolf Lundberg och ekonomichef Anders Ottosson som huvudpersoner.Kommunförbundet vill på detta sätt försöka räta ut några av de frågetecken som uppkommit i samband med svindelaffären. Arrangörerna tycker att det är viktigt att man inom den kommunala sektor delar med sig av både goda och dåliga erfarenheter så att andra kan lära sig av dem. — Kommunförbundet tog kontakt med oss och frågade om vi ville ställa upp, vilket vi naturligtvis gärna gör, säger kommundirektör Rolf Lundberg. — Vi delar gärna med oss av våra dyköpta erfarenheter. Tyvärr tror jag att det har varit lika dåligt med säkerheten inom många andra kommuner som det tydligen var här. Du sätter ju inte ut råttfällor om du inte misstänker att det finns råttor. Det är inte heller någon som tidigare misstänkt att det som hände här kunde hända.Till seminariet, som hålls på Frostavallen i Höör den 4 mars, har inbjudits såväl tjänstemän som politiker från de skånska kommunerna, Region Skåne och sjukvårdsdistrikten.
Bedrägeriseminarium – smått ironiskt med hänsyn till vad som skett: Perstorps kommun har bränt sig ordentligt, både i ekonomi och anseende, genom en socialsekreterares kriminella handlande – denne tömmer i maj 2003 kommunens konton på miljontals kronor. I samband med tömningen av konton blir socialchefen May Britt Strålfors misshandlad av två män. Uppgifter tyder på att Strålfors har haft ögonen på svindlaren. HD mörkade nyheten, möjligen på Strålfors´ begäran. Och situationen är ytterligare ironisk med tanke på vad som längre fram ska hända. Det kommer ännu att dröja drygt två och ett halvt år – till den 1 november 2005 – innan Christer Thomasson anställs som teknisk chef. Thomasson kommer att ersätta tidigare tekniske chefen Staffan Andersson. Rolf Lundberg känner Thomasson. Det blir Lundberg som ser till att Thomasson får tjänsten. Christer Thomassons egensinne och ansvarslösa framfart vilket med tiden bland annat kommer att leda till åtal, är fortfarande okända begrepp för världen.
Apropå bevakning av svindleripengar som kommunen vill ha tillbaka: HD den 8 februari 2005:
2. Bevakning av svindlarens tillgångar gick ut
PERSTORP. Kronofogdemyndigheten bevakar inte längre den dömde svindlaren André Söderlunds skulder till Perstorps kommun. I ett brev informeras kommundirektör Rolf Lundberg om att den ettåriga handläggningstiden gått ut. Någon ansökan om att kronofogden skulle förlänga bevakningstiden har inte gjorts.Hittills har kommunen med polisens och kronofogdens hjälp fått tillbaka runt en miljon kronor som bedragaren försökt gömma undan på några bankkonton. Men den nu 29-årige Söderlund dömdes att betala tillbaka totalt 8,5 miljoner kronor till Perstorps kommuninvånare.Kommundirektör Rolf Lundberg är denna vecka på semester och ekonomichef Anders Ottosson känner inte till varför ingen ny ansökan gjorts. Men att man kommer att göra en är han säker på.- Absolut. Så länge den mannen går på Guds gröna jord ska han få betala av till oss.André Söderlund fick den 30 december 2003 till sex års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, trolöshet mot huvudman och grovt narkotikabrott.
Annsofie Wieland
Och så rör det på sig på tekniska kontoret. HD den 17 februari 2005:
3. Protester stoppar konsultutredning
Efter missnöje från markavdelningen på kommunen skulle en konsult genomlysa organisationen. Men det blir inget av med det.
Bakgrund
• Förhandlingen mellan Kommunal och arbetsgivaren gällde från början fackets krav på tidsmässiga begränsningar i säsongsanställningar bland parkpersonalen. • I juni förra året krävde Kommunal kommunen på skadestånd. De ansåg att man brutit mot en överenskommelse. • Förhandlingen ledde fram till ett beslut före jul om att kommunen skulle inleda en utredning för att "förbättra samarbete och former för inflytande för markavdelningens personal".
PERSTORP. De senaste veckorna har varit turbulenta på tekniska kontoret. Det började med ett mejl från kommundirektör Rolf Lundberg om att en konsult skulle kopplas in för att genomlysa delar av organisationen.Informationen väckte starka reaktioner hos delar av personalen. Bland annat reagerade företrädare för fackförbundet Ledarna på att de inte fått delta i den MBL-förhandling om åtgärden som Kommunal haft med arbetsgivaren.
Under onsdagen lämnade både fastighetsingenjören och tekniske chefen in sina avskedsansökningar.Fastighetsingenjör Kjell Vramsmo uppger som skäl att han fått en motsvarande anställning i sin hemkommun Osby och ser fram emot att slippa pendla.Tekniske chefen Staffan Andersson har visserligen talat om att gå i förtid, men då tidigast vid nästa årsskifte. — Jag tyckte inte att det fanns någon grund till att anlita någon konsult och det har man accepterat, säger han.Genom att gå samtidigt som Kjell Vramsmo till sommaren ville han ge kommunen en chans att se över ledningsorganisationen helt och hållet.
Men det var aldrig meningen, enligt kommundirektör Rolf Lundberg, som beklagar om någon känt sig påhoppad av hans skrivning.— Som arbetsgivare är jag skyldig att ta tag i vad som var ett uttalat problem. Det var en god ambition från min sida men det blev inte som det var tänkt.Bakgrunden till det hela är förhandlingar med Kommunal som pågått i olika former sedan augusti 2003.Något uppdrag till konsulten har aldrig blivit beställt. Så långt hade man inte kommit ännu.Tanken var inte heller att i första hand utreda mer än markavdelningen och dess ledning, utan bara om det var påkallat vidga uppdraget. Nu blir det ingen konsultutredning alls.— Nej, det måste finnas en någorlunda enighet om att det är okej att genomföra sådana här intervjuer. Annars är det meningslöst, säger Rolf Lundberg.Som en konsekvens har Staffan Andersson dragit tillbaka sin uppsägning.
Kommunals lokala ordförande Helene Norrback är inte nöjd.— Jag förstår inte hur man tänker. Det här är något som vi kommit fram till under en förhandling, säger hon.Men Rolf Lundberg kontrar med att det är bortkastat att utvärdera nuvarande samarbete när två tunga poster på tekniska kontoret ska bytas ut under det kommande året.— Det vore att kasta pengarna i sjön, säger han.
Annsofie Wieland
Perstorp nye tekniske chef, Christer Thomasson, omnämns för första gången i tidningen, dock inte med namn. HD 28 oktober 2005:
4. Lunchmöte med föredrag
Perstorp. På tisdag håller Företagarna i Perstorp november månads företagarlunch med föredrag. Platsen är som vanligt Folkets Park och på föredragslistan finns tre talare.Daniel Granlund från Svea Ekonomi kommer att prata om kärnverksamhet kontra administration. Marit Nordstrand, bitr chef för arbetsförmedlingen i Perstop, Klippan och Åstorp, berättar om lärlingsprojekt och kommundirektören Rolf Lundberg talar om framtiden samt presenterar Perstorps nye tekniske chef.
Men nu nämns Christer Thomasson vid namn. HD 1 november 2005:
HD 1 november 2005: Christer Thomasson vid namn, anställd denna dag:Framtid och design på lunchmöte
PERSTORP. Vid Perstorps företagares månatliga lunchmöte brukar man ha ett par gäster som under en kvart berättar kort om något ämne som kan intressera lunchgästerna. Vid november månads möte fanns bland annat Arbetsförmedlingen på plats för att prata om ett lärlingsprojekt som introducerats i Klippan och Åstorp. Arbetsförmedlingen vill gärna se att detta smittar av sig även mot Perstorp och därför berättade Marit Nordstrand, förmedlingens biträdande chef om projektet och efterlyste en kontaktperson från Perstorps företagare.
Kommundirektör Rolf Lundberg passade på att presentera den nye tekniske chefen i kommunen, Christer Thomasson, innan han gick vidare med att prata om framtiden för Perstorp.-Jag tror att framtiden blir bra för Perstorp även om det nu verkar som om vi tappar i invånarantal igen. Efter några års ökning ser siffrorna inte så positiva ut. Men kanske är det så att en del av de personer som lockades hit av alla tomma lägenheter kommit på att det inte var så bra i Perstorp.
Rolf Lundberg menade också att även om det finns många tomma lägenheter i Perstorp är det samtidigt bostadsbrist. Brist på hus som är till salu.-Jag tror att det finns de som ”tjyvhåller” på villor som egentligen skulle komma ut på marknaden. Villor som blivit för stora för att barnen flugit ut eller att tomten blivit för stor och svårarbetad. Men vi måste ha fart på byggandet för att kunna erbjuda attraktiva alternativ. Annars kan vi aldrig attrahera barnfamiljer.
Kristina Lindquist
Och så kommer Rolf Lundberg fram till att ny kompetens behövs på kommunkontoret. Nu far stolarna vilt omkring…HD den 1 december 2005:
5. Kommundirektören flyttar runt personal
Kommundirektören har beslutat att ny kompetens behövs på ledningskontoret. Därför omplaceras nu en av assistenterna.
PERSTORP. Kommundirektören Rolf Lundberg har tidigare antytt att samarbetet i kommunledningen inte fungerar på bästa sätt.-Det finns situationer då det finns förhållanden som skulle kunna vara bättre, om man säger så, sa han i oktober när han diskuterat en medarbetarutbildning med en konsult.Även kommunrevisorerna har uppmärksammat situationen. På kommunstyrelsens arbetsutskott den 16 november skickade de med frågan om hur kommunledningen arbetar med de samarbetsproblem som uppstått, enligt Rolf Lundberg.
Nu förnyar kommundirektören Rolf Lundberg i sin korridor och omplacerar en assistent.-Vi behöver få lite annan kompetens eftersom jag är ensam på kontoret där. Sedan kan det finnas andra skäl också, men de vill jag inte gå in på, säger Rolf Lundberg.Assistenten fick beskedet i tisdags i förra veckan och gjorde sin sista arbetsdag på kontoret redan på fredagen. En tjänst med bland annat uppgifter på Centralskolans skolbibliotek har erbjudits assistenten, med en veckas betänketid.
Kommunstyrelsens ordförande Arnold Andréasson (c) satt med på mötet där assistenten informerades.-Men jag tycker inte att jag har anledning att kommentera det, för det är inget politiskt beslut som är fattat eller genomfört. Det är ett arbetsgivarbeslut som politikerna är informerade om, säger han.-Någon nyrekrytering är det mig veterligen inte frågan om.
Förvaltningschef Göran Olsson på skolförvaltningen säger att han och områdeschef Åke Svensson fått frågan om de skulle vara i behov av hjälp och att de tackat ja.-Åke Svensson har skissat på arbetsuppgifter och i dessa ingår bland annat uppgifter i skolbiblioteket. Men vi har klart deklarerat att vi inte har några pengar i vår budget att lösa detta. Jag vill också ha klara papper på att vi inte kommer att belastas med den kostnaden innan jag går in i något, säger Göran Olsson.
Jessika Jellbom Kristina Lindquist
Och så kommer historien om hetsbrevet. Kommunkontorets två läger - som förtalar varandra, sprider dålig stämning och försvårar samarbetet på arbetsplatsen - nämns för första gången. HD den 14 juni 2006:
6. Förtal i massbrev fall för åklagare
I kommunens interna post fanns under gårdagen ett anonymt massbrev med grova anklagelser mot en anställd vid Perstorps kommun.
PERSTORP. Genom kommunens internpost spreds i går ett brev med kränkande uppgifter om en anställd i kommunen. Efter att brevet kommit till den anställdes kännedom polisanmäldes det som förtal och har från Perstorpspolisen överlämnats till åklagare för utredning.Brevet var lagt i alla postfack i kommunens postrum, i ett hundratal exemplar, och har på det viset kommit alla delar av kommunen till del. Brevet var utskrivet från dator på rött papper. På någon enhet har det uppfattats som en officiell skrivelse och som sådan placerats på anslagstavlan.
Kommunens högste tjänsteman, kommundirektör Rolf Lundberg, väljer att inte kommentera brevet utan hänvisar till den politiska ledningen.Som högste politiker i kommunen är kommunstyrelsens ordförande Arnold Andreasson (c) van vid att få anonyma brev både om arbetet i de kommunala förvaltningarna och om de politiska besluten. Normalt brukar han inte fästa så stor vikt vid sådana brev. Men när han får klart för sig att brevet faktiskt inte bara gått till de förtroendevalda utan även distribuerats till de kommunala enheterna ändrar han ståndpunkt.-Det är nästan frågan om inte detta är grund för en polisanmälan även från kommunens sida. Vi vet ju att det finns två läger bland personalen på kommunhuset och den situationen har varit känd under cirka ett halvt år. Vi har försökt genom bland annat samtal med parterna att göra något åt detta men tydligen har det nu eskalerat igen. Men vi måste väl från den politiska nivån gå in och peka med hela handen, säger Arnold Andreasson.
Även från socialdemokratiskt håll tar man starkt avstånd från den här typen av agerande och menar att något måste göras.-Jag har varit i kontakt med såväl kommundirektören som kommunstyrelsens ordförande och slagit fast att vår ståndpunkt är att man med alla medel måste försöka komma tillrätta med den situation som finns på kommunkontoret, säger socialdemokraternas Ulrika Thulin. - Det här är inte acceptabelt och det måste markeras från arbetsgivaren. Jag hoppas nu att kommunstyrelsens arbetsutskott och dess tjänstemannaledning går ut och markerar att sånt här kan vi inte tolerera, säger Ulrika Thulin.
Hon menar också att man bör försöka ta reda på var brevet kommer ifrån.-Vi har arbetat länge på att försöka skapa en bra arbetsmiljö och en sådan här sak ställer ju det arbetet helt på ända.
Kristina Lindquist
Samarbetsproblemen på kommunkontoret leder nu till att en konsult kopplas in. HD den 29 juni 2006:
7. Samarbetskrisen kräver konsulthjälp
Samarbetsproblemen på kommunkontoret tycks vara större än någon trott. Först skulle problemen lösas genom att en anställd förflyttades. Men nu går politikerna in och begär extern hjälp.
PERSTORP. Problemen med slitningar mellan anställda på kommunkontoret har nu eskalerat så att frågan lyfts till politisk nivå. Kommunstyrelsens arbetsutskott har sett sig tvingat att ta tag i det som utvecklat sig till ett arbetsmiljöproblem.Kulmen nåddes härom veckan då någon spridit ett brev till alla anställda inom kommunen med anklagelser mot en anställd. Efter detta beslöt kommunstyrelsens ordförande Arnold Andreasson (c) att man måste ta tag i problemen från den politiska ledningen.
-Jag blev kontaktad av företagshälsovården som talade om för mig att nu måste vi ta tag i detta på politisk nivå. Det har gjorts försök att på tjänstemannanivå lösa de problem som finns men det har inte lyckats. Därför måste vi nu ta hand om det. Men vi tror inte att vi kan klara det själva utan vi måste ta in hjälp utifrån. Jag har efter kontakt med kommunförbundet förstått att det måste till ett företag som med hjälp av beteendevetare och psykologer arbetar med detta.
Den förflyttning av en anställd som gjordes på grund av samarbetsproblem var toppen på isberget. Förflyttningen orsakade en tvist som löstes med förlikning innan det hann bli en rättegång. Men ett antal frågetecken återstod eftersom vittnen skulle ha hörts om fackföreningarnas agerande. Fackliga representanter hade nämligen uppvaktat kommunstyrelsen för att visa sitt stöd för kommundirektör Rolf Lundberg sedan frågan om hans avsättande väckts. -Det har diskuterats, men så långt som till att kräva kommundirektörens avgång vet jag inte om någon gick, det handlar mer om vilket arbetssätt man ska ha. Klart är dock att kommunkontoret är en delad arbetsplats. Men det är Rolf Lundberg som är chef och han har politikernas förtroende, sa Arnold Andreasson då.
Just nu arbetar politikerna med att försöka knyta ett konsultföretag till kommunen för att komma tillrätta med problemen. Det brev som blev kulmen menar Arnold Andreasson är ett bevis på det tillstånd som råder på kommunhuset.-Vem som skrev det kan vi nog aldrig få klarhet i men nu är det viktigaste att vi löser de konflikter som finns så att personalen får arbetsro. För den situation vi har nu är det ingen som mår bra av.
Kristina Lindquist
Vi har nu kommit till oktober 2007. Tekniske chefen Christer Thomasson har nonchalerat reglerna i Lagen om offentlig upphandling, LOU, med förklaringen att det kostar för mycket pengar. Thomasson förklarar att han har ”slagit larm” till Rolf Lundberg och politikerna därför att han har för lite pengar för att kunna följa lagen. Det återstår att se hur Rolf Lundberg och politikerna behandlar detta nödrop. Lägg märke till att Thomasson undviker att tala i klartext. Vad innebär "dialogen" ? Notera också att kommunförvaltningen är ovilliga att lämna ut offentliga handlingar, vilket utan dröjsmål ska göras enligt offentlighetsprincipen. HD den 25 oktober 2007 :
8. Tekniske chefen går sin egen väg — struntar i lagen
Privata företag har under de senaste två åren byggt rondeller, rid- och cykelvägar samt utfört markarbeten i Perstorp utan att konkurrenter fått en chans att tävla om jobben. Tidningens granskning visar att kommunens tekniske chefen Christer Thomasson i flera fall helt enkelt struntat i att göra upphandlingar. Och politikerna har inte haft koll.
Kristina Lindquist
PERSTORP. Under de senaste två åren har det ofta stormat kring Perstorps tekniske chef Christer Thomasson. En av de mest uppmärksammade historierna var då han tecknade avtal om privat fastighetsskötsel på Ugglebadet — utan upphandling och politiska beslut — värt över 700 000 kronor.Såväl lagen om offentlig upphandling (LOU) som Perstorps egen inköpspolicy slår fast att direktupphandling, som innebär att kommunen inte behöver ta in några skriftliga anbud, bara får göras när det handlar om lägre belopp. I inköpspolicyn går gränsen vid 120 000 kronor. Men detta har Christer Thomasson struntat i vid minst sex tillfällen. Och när han faktiskt gjorde en så kallade förenklad upphandling — av VA-arbetena på Norregårdsområdet — slog Kammarrätten fast att det hela gått felaktigt till.Tidningens granskning visar att Peab Sverige AB hösten 2006 fick kontrakt på att anlägga två rondeller för sammanlagt tre miljoner kronor längs med Oderljungavägen, och i samma veva anlade Johansson Grus och Mark en gång- och cykelväg och en ridväg vid Arons väg för 491 500 kronor. I samtliga fall struntade Christer Thomasson i lagen om offentlig upphandling (LOU) och kommunens inköpspolicy. Det gjorde han också när området vid Ugglebadet snyggades till för 125 700 kronor våren 2007.
Christer Thomasson erkänner att han inte gjorde någon upphandling av rondellerna. Han påstår att han talade med Vägverket produktion, men det enda anbud han fick in kom från Peab.Så du valde att strunta i lagen om offentlig upphandling?- Ja.Du hade inga betänkligheter kring detta?— Man kan ha betänkligheter i varje fråga, säger Christer Thomasson och menar att han i sin budget har så små resurser att det blir svårt att följa lagen.— Bara underlagsbiten till en upphandling kostar flera hundratusen. Konsulterna gör stora pengar i småkommunerna.Christer Thomasson erkänner också att att han inte handlade upp de arbeten Johanssons Grus och Mark gjort vid Arons väg samt vid Ugglebadet.Känner din chef, kommundirektören Rolf Lundberg, till att du inte följde lagen?— Vi har haft en dialog, men det har kanske missförståtts. Christer Thomasson återkommer flera gånger till att han upplever sig ha för små resurser för att kunna följa lagen.— Jag har slagit larm till Rolf Lundberg och politikerna.Så de är medvetna om hur du känt dig tvungen att agera?— Det förutsätter jag, säger Christer Thomasson.
Kristina Lindquist
Truls Nilsson
Nu tar Rolf Lundberg till orda. Utan att blinka försvarar Rolf Lundberg, en kommunchef med juridisk utbildning och kommunens högsta position, Christer Thomasson och dennes nonchalerande av upphandlingslagen. HD samma datum, den 25 oktober 2007:
9. "Avstegen har varit för kommunens bästa"
PERSTORP. Kommundirektör Rolf Lundberg är Christer Thomassons chef. På direkt fråga tycker han att lagen ska följas, men ägnar sedan större delen av intervjun till att bagatellisera att man struntat i just lagen. — Avstegen från LOU har varit för kommunens bästa. Vi har sluppit ta fram fullständiga anbudsunderlag och varken kommunen eller skattebetalarna har blivit lidande, säger Rolf Lundberg bland annat och hävdar att många kommuner har svårt att följa LOU.När vi frågar om inte upphandlingar och konkurrens kan leda till lägre priser för kommunen, viftas detta bort.
Såväl Rolf Lundberg som kommunstyrelsens ordförande Ulrika Thulin (s) tillbakavisar att Christer Thomasson informerat om att han "valt bort" lagen på grund av resursbrist. Och Ulrika Thulin tycker inte att kommunstyrelsen kan ha kontroll över hur alla upphandlingarna genomförs. Trots att man har det politiska ansvaret för tekniska kontoret.— Den typen av bedömningar kan inte fritidspolitiker göra, säger Ulrika Thulin och erkänner att hon inte själv har full koll på hur LOU ska tillämpas.— Det är tjänstemännens ansvar att veta vad som krävs, säger hon.Kan man då fortsätta som teknisk chef när man medvetet struntat i lagen?— Ja, men det är inte bra att man bryter mot lagen. Men det är bra med chefer som får saker gjorda, säger Ulrika Thulin.
Ulrika Thulin påpekar att det i flera fall handlar om ärenden som inträffade innan hon blev ordförande i kommunstyrelsen. När politikerna fick bilden klar för sig, beslutades att inköps- och upphandlingsrutinerna skulle ses över. Och Ulrika Thulin friar inte sig själv och övriga Perstorpspolitiker från ansvar.— Under mina snart nio år i politiken har jag aldrig upplevt att vi sett till så att det finns tillräckliga resurser på tekniska kontoret.
Ovanstående utsagor visar att både Rolf Lundberg och Ulrika Thulin har det fulla uppsåtet att försvara Thomasson trots hans regelbrott. Inga kritiska synpunkter på Thomassons agerande ges från de båda. När det gäller utlämnandet av offentliga handlingar, vilket kommunen är skyldig göra enligt offentlighetsprincipen, krånglar Rolf Lundberg. Kommunchefen, till på köpet med juridisk grundutbildning, säger nej till att lämna ut allmänna handlingar: ”Jag kan tyvärr inte hjälpa er”. Lundbergs attityd och utsaga strider mot grundlagen. HD samma datum, den 25 oktober 2007:
10. Ingen ville lämna ut handlingarna
PERSTORP. Arbetet med att kartlägga de avtal Christer Thomasson tecknat har inte varit lätt. Trots att offentliga handlingar ska lämnas ut skyndsamt tog det flera dagar att få ut material. När Christer Thomasson inte är i tjänst kan, eller vill, ingen annan tjänsteman lämna ut handlingarna.— Jag kan tyvärr inte hjälpa er. Klart ni borde få ut handlingarna, men i den lilla kommunen kan det ibland vara svårt när tjänstemän inte är på plats, sa kommundirektör Rolf Lundberg och accepterade tydligen att kommunen inte lever upp till tryckfrihetsförordningen.Också Christer Thomasson säger sig vara medveten om vilka regler som gäller. Men följer dem inte. Ingen ur hans personal bistod oss, och inte heller när han själv var i tjänst fick vi skyndsamt ut de avtal vi vill titta på.
Och så skriver Rolf Lundberg och Ulrika Thulin till chefredaktören för Helsingborgs Dagblad och understryker hur viktig lokaltidningen är för rapportering av kommunens arbete till allmänheten. De oroar sig för försämringar i samband med HDs nedläggning av redaktionen i Perstorp. Egentligen en märklig reaktion. Perstorps kommuns två främsta makthavare försvarar brott mot upphandlingslagen. Vill inte lämna ut offentliga handlingar. Ogillar offentlighet i det ena och andra. Men tycker ändå att en dagstidning är något viktigt som offentligt medium ? Skäms de inte alls över tidningens detaljerade rapportering av deras betänkliga förehavanden ? HD den 15 november 2007:
11. Kommunledningen skriver till tidningen
PERSTORP. I ett brev till chefredaktören för Helsingborgs Dagblad ställer kommunledningen i Perstorp frågor angående den fortsatta bevakningen av Perstorp efter nedläggningen av tidningens lokalredaktion.
I brevet förklarar kommunstyrelsens ordförande Ulrika Thulin (s) och kommundirektör Rolf Lundberg hur viktigt det är för en kommun med en nyhetsbevakning för att man ska nå ut till kommuninvånarna med information om beslut som påverkar dem.
Lars Johansson, ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad, svarar i en kommentar till brevet att tidningen inte har för avsikt att sänka ambitionsnivån när det gäller bevakningen av Perstorp.— Vi ska ha en fortsatt hög ambitionsnivå för vår bevakning av Perstorp. Skillnaden är att vi kommer att ha flera reportrar som delar på bevakningen. Dessa utgår från Klippan, som är navet i vårt bevakning av ett halvdussin kommuner, säger Lars Johansson.
Men det är inte bara bevakningen av händelser i kommunen som oroar kommunledningen utan också att tillgängligheten blir sämre.— Vi är oroliga för hur kommunikationen mellan Perstorps kommuninvånare och tidningen ska skötas, inte bara från kommunens håll utan också föreningar och privatpersoner. Idag finns redaktionen väldigt tillgänglig och även om det bara är en och en halv mil till Klippan eller ett telefonsamtal så blir det ändå ett avstånd, säger Ulrika Thulin.
Kristina Lindquist
Och så tvingas Christer Thomasson redovisa sina upphandlingar. Det visar sig att han inte bara har ignorerat Lagen om offentlig upphandling utan även Perstorps kommuns inköpspolicy. Regeln är att tekniske chefen var tredje månad ska redovisa om planerade och pågående upphandlingar. I den här artikeln slapp Rolf Lundberg uttala sig. Ulrika Thulin (s) reserverar sig för brister i handläggningen. Men på ett inlindat sätt. Hon säger: ”Jag är inte säker på att vi kan begära att cheferna ska kunna alla detaljerna i lagstiftningen”. Precis som förut är Thulin är profillös och okritisk. Och hon har fel i sak. God kännedom i upphandling är något man självfallet måste kunna begära av en förvaltningschef. HD den 17 november 2007:
12. Tekniske chefen tvingas redovisa upphandlingar
Efter uppmärksamheten kring den tekniske chefens upphandlingar kräver kommunstyrelsens arbetsutskott att han redovisar sina affärer. Dessutom ska upphandlingsunderlaget skickas till både kommundirektören och ekonomichefen för översyn.
PERSTORP. I flera artiklar har tidningen skrivit om den tekniske chefen Christer Thomassons upphandlingar. Ett flertal har visat sig vara genomförda i strid med både lagen om offentlig upphandling, LOU, och kommunens egen inköpspolicy. Privata företag har byggt rondeller och vägar utan att deras konkurrenter fått vara med och lägga anbud på jobben.
Nu har politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat sig för att hålla koll på tekniska kontorets affärer och investeringsprojekt. Det innebär att Christer Thomasson kvartalsvis ska rapportera om planerade och pågående upphandlingar samt de investeringsprojekt som genomförs i kommunen.
— Vi vill ha övergripande kontroll över de upphandlingar och arbeten som genomförs på tekniska kontoret. Men det innebär inte att vi ska gå in och detaljstyra verksamheten. Den kompetensen och den uppgiften har inte vi som fritidspolitiker, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Thulin (s).
Hon förklarar att kvartalsrapporterna inte enbart handlar om att förhindra olagliga upphandlingar. Som ansvarig nämnd bör kommunstyrelsen ha bättre kunskap om statusen för pågående arbeten.— Vi har hittills inte haft tillräckliga täta uppföljningar av de investeringsprojekt som pågår på tekniska kontoret, säger Ulrika Thulin.
Inför varje upphandling ska underlaget dessutom skickas till kommundirektören Rolf Lundberg och ekonomichefen Anders Ottosson.— De ska se över upphandlingen och ge goda råd så att det inte blir fel. Rutinerna för detta ska upprättas mellan dem och den tekniske chefen, säger Ulrika Thulin.
Att den tekniske chefen behöver stöd för att genomföra korrekta upphandlingar ser inte Ulrika Thulin som något större problem.— Vi har alla plus och minus på våra konton. Jag är inte säker på att vi kan begära att cheferna ska kunna alla detaljer i lagstiftningen, säger hon.
När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i veckan redovisade Christer Thomasson sina planer inför nästa år. Knappt nio miljoner kronor ska tekniska kontoret investera i olika bygg- och renoveringsprojekt.För att i fortsättningen kunna göra korrekta upphandlingar räknar tekniska kontoret med att knappt en miljon kronor kommer att användas för ta fram upphandlingsunderlag.
Under hösten har tidningen granskat upphandlingar som gjorts av tekniska kontoret i Perstorps kommun. En av de mer uppmärksammade affärerna var när tekniske chefen Christer Thomasson tecknade ett avtal om fastighetsskötsel av Ugglebadet i augusti i år. Avtalet tecknades utan offentlig upphandling. Eftersom värdet uppgick till 720 000 kronor gjordes detta i strid med lagen om offentlig upphandling, LOU.Ett annat exempel är när Peab Sverige AB fick uppdraget att bygga två rondeller för sammanlagt tre miljoner kronor. Samtidigt anlade Johanssons grus- och mark en gång- och cykelväg samt en ridväg längs Arons väg. Samtliga arbeten handlades upp utan offentlig upphandling.Christer Thomasson har själv sagt till tidningen att han valde att bortse från LOU när tjänsterna köptes in. Han har förklarat att tekniska kontoret har för små resurser för att ta fram upphandlingsunderlag.Lagen om offentlig upphandling säger att tjänster får direktupphandlas endast om det rör sig om låga belopp. Kommunens inköpspolicy sätter gränsen vid omkring 120 000 kronor.
Tove Scherman
Kulmen – har vi nått den än ? – kommer när Rolf Lundberg meddelar sin avgång som kommunchef. HD den 28 mars 2008. En tjänsteman framträder anonymt och förklarar att Lundberg inte respekterar tjänstemäns kunskaper. Själv vill Lundberg fortsätta som kommunjurist. Ulrika Thulin har muntligen lovat honom en sådan tjänst. Lundberg spär på själv med att ”det är en form av förstärkning jag själv hade behövt”. Vem pläderar inte för sin egen överlevnad ? Läs: Lundberg - välavlönad och med goda pensionsvederlag. I skrivande stund har dock Lundberg drygt två år kvar till pension. Som kommunjurist kommer han sannolikt inte ha lägre månadslön. Det betyder i praktiken dubbla löneutlägg för kommunen, en gång när en ny kommunchef har tillsatts. Hur det än är, lär det dröja innan Perstorps kommuninvånare och skattebetalare kan få läsa om Lundbergs definitiva avgång.
13. Perstorps kommundirektör avgår
Perstorps kommundirektör Rolf Lundberg avgår. Skälet är flera års motsättningar inom den kommunala organisationen som trots utomstående konsulthjälp inte har kunnat undanröjas.
Perstorp. Under 2006 anlitade kommunstyrelsen i Perstorp en arbetsmiljökonsult för att komma tillrätta med samarbetssvårigheter inom kommunorganisationen. Men trots den utomstående hjälpen kvarstår problemen.
— Det rör sig om samarbetssvårigheter mellan förvaltningarna och tjänstemän på olika nivåer. Problemen har pågått i flera år men trots utomstående hjälp ser vi ingen bestående förbättring, säger Rolf Lundberg.
Han vill inte hänvisa problemen till några särskilda personer eller enheter inom kommunen. Men han säger att alla inte har varit positiva till förändringar han velat genomföra i organisationen. Han nämner särskilt det förslag på medarbetarpolicy han lade fram under 2005. Den reglerade bland annat hur tjänstemännen skulle uppträda mot varandra i korridorerna och uppmärksammades även i riksmedia.
— Det har länge funnits bristande förtroende från flera tjänstemän. Bland annat bottnar det i Rolf Lundbergs bristande respekt för våra kunskaper, säger en tjänsteman i kommunen som vill vara anonym.
Svårigheterna att komma tillrätta med motsättningarna är det huvudsakliga skälet till att Rolf Lundberg under gårdagen meddelade att han avgår från sin tjänst.
— Jag hade hoppats att konsulten hade kunnat hjälpa till att lösa detta men nu är det uppenbart att vi kört fast. Enligt min mening krävs det nu en ny person på posten som kommundirektör, säger han.
Rolf Lundberg har själv fattat beslutet att lämna sin tjänst. Men det har föregåtts av diskussioner med kommunstyrelsens ordförande Ulrika Thulin (s).
— Efter diskussioner med arbetsmiljökonsulten och de kommunala tjänstemän som arbetar med frågan har även jag insett att processen stannat upp. Jag hyser stor respekt för Rolf och hans kompetens men vi står vid ett vägskäl där vi måste komma tillrätta med problemen i organisationen, säger hon.
Rolf Lundberg anger även andra skäl till sin avgång. Han har nyligen fyllt 62 år och kommundirektörsposten är slitsam i en liten kommun, förklarar han.
— Det är en mycket stor variation av frågor som ska hanteras, säger han.
Rolf Lundbergs avgångsbesked diskuterades vid kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen.
Rolf Lundberg blir kvar på sin tjänst tills en ny kommunchef rekryterats.
— Den processen ska komma i gång så fort som möjligt, säger Ulrika Thulin.
Målsättningen är emellertid inte att Rolf Lundberg ska lämna Perstorps kommun. Förslaget är istället att han övergår till en tjänst som kommunjurist. Frågan har diskuterats i kommunstyrelsen men det har inte fattats några politiska beslut om att inrätta en ny tjänst.
— Men det finns en politisk enighet om att göra på det här sättet. Kommunen behöver en jurist, det har vi blivit varse inte minst med tanke på de bristande upphandlingsrutiner vi haft i kommunen, säger Ulrika Thulin.
Rolf Lundberg förklarar att han som kommunjurist skulle få en roll han själv efterlyst.
— Det är en form av förstärkning jag själv hade behövt, säger han.
Tove Scherman