13. Socialchef May Britt Strålfors vägrar samarbeta


Intern epost och kommentar

Sveriges kommunförvaltningar är en del av den offentliga sektorn som är bekostad med våra skattepengar. Pengarna går dels till de olika förvaltningarnas verksamheter och drift. Och dels till tjänstemännens löner.

En offentlig förvaltning behöver inte vara effektiv för att få inkomster. Pengarna kommer automatiskt, via samhällets transfereringskonton, till kommunens ekonomiavdelning. Löneavdelningen beräknar och betalar ut lön. Det kommunala skatteutjämningssystemet spelar här också in. Vi betalar skatt till vår kommun - kommunalskatt. Och för dessa pengar ska vi kunna räkna med att få goda tjänster tillbaka. Trots att principen för effektivitet inte är lagstadgad i offentlig förvaltning, borde vi ändå alltid kunna räkna med att tjänstemännen utför sina arbeten fullt professionellt, med minsta möjliga kostnad och för vårt bästa.



Så här är det tänkt. Men verkligheten är en annan. Och här speciellt i Perstorps kommuns fall.


Man blir förvånad när man ser över hur det går till i denna kommunförvaltning, som arbetar på uppdrag av allmänheten och är avlönad av denna. När man synar fallet närmare, lyfter man ytterligare på ögonbrynet. När man har fått full inblick i saken, ställer man sig häpet frågan: Hur är detta möjligt, mitt i offentligheten, mitt i det offentliga uppdraget ? Hur kan tjänstemän bära sig åt på det här viset ? Vad säger folk om det här ?


Jag ska nu berätta för dig om Perstorps kommuns socialchef May Britt Strålfors. Hon har ( september 2008 ) 37 300 kronor per månad i grundlön före skatt, av skattebetalarnas pengar. Vår rubrik är:

Socialchef May Britt Strålfors leker kurragömma. Och ljuger om sina arbetstider.

I augusti 2007 blev jag tillfrågad om jag ville göra en utredning av fakta kring flyktingmottagning. En sådan hade tidigare funnits i kommunen men lades ner under 1990-talet. Nu hade frågan kommit upp igen politiskt och kommunen behövde ett faktaunderlag. Visserligen anställd på tekniska kontoret och med arbetsuppgifter som rör formell registrering och liknande, tackade jag ja till uppdraget. Att få utreda den här frågan till hjälp för kommunen såg jag fram emot. Saken blev lärorik. Och på fler sätt än jag hade räknat med från början.

"Flyktingmottagning i avtal med Länsstyrelsen och Migrationsverket" blev med tiden verklighet, en text på elva sidor. Jag jobbade fram en noggrann källförteckning. I själva dokumentet redovisar jag intervjuer med sju kommuner, slumpvis utvalda genom Google. Jag ställde enkätfrågorna: Hur många flyktingar tas emot per år, Hur många flyktingar finns nu i avtalet, och Hur många av dem har arbete idag. Jag avsåg att jämföra kommunernas uppgifter med Perstorps kommuns egna aktuella uppgifter. Då kunde man få en ganska god överblick över den rådande situationen i de berörda kommunerna.

Perstorps kommun tar idag ( maj 2008 ) emot flyktingar med pengar från Migrationsverket och det är socialkontoret som handlägger mottagandet. Förutom de ovanstående tre enkätfrågorna, ville jag få några fakta kring mottagning och handläggning: Vad kallar socialkontoret det bidrag som flyktingen får utbetalt, Hur många flyktingar har hittills tagits emot under året i kommunen. Och frågan: upprättar socialkontoret en åtgärd / aktivitetsplan för flyktingen, en grundförutsättning för att Migrationsverket ska betala ut bidragspengarna. Just denna fråga är står i centrum i flyktingmottagandet. Kravet på introduktionsplan beskrivs i Ersättningsförordningen, paragraf 10 -13.
Den kommun som inte upprättar introduktionsplan med flyktingen men tar emot bidragspengar, tvingas av Migrationsverket att betala tillbaka beloppet.

Fredagen den 14 september 2007: Jag ville prata med de två socialsekreterare som handlägger perstorpsflyktingarna och ställa enkätfrågorna till dem. Jag går först till receptionen på socialkontoret, här på min arbetsplats, Perstorps kommun. Receptionisten ger mig en del information kring flyktingmottagandet. Jag frågar sedan vem som handlägger flyktingarna. Efter någon fördröjning ger den ena socialsekreteraren mig svaret att jag ska gå till hennes chef, socialchefen May Britt Strålfors.

Jag tar anteckningsblock och penna och går till May Britt Strålfors´ tjänsterum. Hennes dörr är öppen. Jag ställer mig vid korridorens motsatta vägg, så att socialchefen kan se mig. Hon talar i telefon. Jag ser på henne med ett leende och säger hej. Hon nickar och fortsätter att tala i telefon. Jag står kvar, ser på henne, nickar, med ett leende, för att markera att jag har ett ärende.


May Britt Strålfors nickar igen. Efter ytterligare ett ögonblick ber hon personen i luren att dröja. Socialchefen lägger luren. Hon reser sig upp. Hon går fram till dörren för att stänga den.


- Ursäkta, säger jag, går fram och ser henne i ögonen. Jag skulle behöva några uppgifter om hur ni handlägger flyktingarna idag. Jag behöver några allmänna uppgifter för min utredning om flyktingmottagning. Jag har varit hos de två socialsekreterarna och de hänvisar mig till dig.


- Jag är upptagen idag, säger May Britt Strålfors och - hon lägger huvudet på sned - jag är inte här under hela nästa vecka.

- Och du har inte tid nu ?

- Nej.

- OK, säger jag, kan jag få beställa en tid hos dig ? Jag kan maila en förfrågan till dig.

- Det kan du göra, säger May Britt Strålfors. Hon stänger dörren.

Jag mailade därefter en förfrågan till socialchefen om en tid hos henne. För att fråga om socialkontorets rutiner.

Måndag 17 och tisdag 18 september: jag frågade i kommunreceptionen om Strålfors var frånvarande. Det visade sig att hon var närvarande både måndagen och tisdagen. Hon ljög för mig.
Varför ljög socialchefen om sina arbetstider ? Varför undvek hon mig ? Jag förstår inte vad hon skulle vinna på det. Hon vet nog detta kanske bäst själv.

Åter till fredagen den 14 september. Nu skickade jag epost till May Britt Strålfors. Det följande är kopior från kommunens interna epostsystem Group Wise:

>>> Yngve Holmqvist 09/14/07 3:34 >>>

Till May-Britt Strålfors
Fredag 14 september 2007
Hej !

Med anledning av samlande av fakta kring invandrarmottagande
i Perstorp undrar jag över följande:

Beträffande den i Perstorp bosatte invandrarens
månadsersättning (som kommer från schablonersättning
från Migrationsverket):

1. Vad kallas månadsersättningen som ni betalar ut ?

2. Hur stort är det utbetalda nettobeloppet per månad ?


3. Upprättar socialkontoret på Perstorps kommun idag någon
form av introduktionsavtal med invandraren - som rör
undervisning i svenska för invandrare (sfi), sökande av
praktik samt registrering på arbetsförmedlingen ?

Jag är tacksam för svar på dessa frågor
antingen som e-postsvar eller om du så önskar,
att ge mig en tid för samtal hos dig.

Hjärtliga hälsningar

Yngve Holmqvist.


Måndagen den 17 september svarade socialchefen så här:


May-Britt Strålfors 09/17/07 8:50 >>>
Hej!
Då jag är extremt uppbokad för närvarande svarar jag här via mail istället:
Vi har ingen flyktingmottagning i Perstorp eftersom vi inte haft något avtal sedan 1997. Individ och Familjeomsorgen ska alltså inte jämföras med en flyktingmottagning som är något helt annat.

Individ och Familjeomsorgen ansvarar för olika typer av bistånd som kommuninvånarna söker:
försörjningsstöd, placeringar, vård och behandling, familjerätt m m.
Dvs när någon kommuninvånare söker något av dessa bistånd görs en utredning i vanlig ordning och bedöms efter gängse regler och riktlinjer. Försörjningsstöd bestäms på riksnivå och är lika i alla kommuner. Varierar efter hur stort hushållet är.
Vilka överenskommelser som görs beror ju helt på bakgrund och språkkunskaper. AF tar inte emot någon som inte kan språket utan då är det SFI som gäller.
mvh May Britt


Jag får här inga svar på de detaljerade frågor jag har ställt, utan istället allmänna formuleringar.


Jag mailar igen till socialchefen:




>>> Yngve Holmqvist 09/17/07 10:50 >>>


Hej och tack för mailet.

Dock vill jag ha svar på följande preciserade frågor:

1) Vad kallas månadsersättningen som ni betalar ut till

den invandrade mannen/kvinnan (= mamma och pappa)

i familjen ?

2) Hur stort är detta månadsbelopp ? Är det ett bruttobelopp,

på vilket preliminärskatt dras ? Eller är det ett nettobelopp ?

3) Upprättar era handläggare någon form av överenskommelse

med den invandrade arbetsföre mannen/kvinnan, där denne

förbinder sig att delta i sfi-undervisning, söka praktik och regi-

strera sig på arbetsförmedlingen ? Eller andra åtaganden ?

Om du inte kan ge mig svar på min frågor, vill jag be dig ge

klartecken till antingen Sara Berglind eller Freja Bergerfjäll, så

att jag kan prata med någon av dem.

Måndag 17 / 9 -07

Yngve Holmqvist'


Socialchefen svarar så här:


>>> May-Britt Strålfors 09/17/07 10:57 >>>
Hej igen!
Alltså varje kommuninvånare - oavsett om de är "vanliga" svenskar eller har invandrat från ngt annat land söker hos oss ekonomiskt bistånd, det kallas försörjningsstöd. Beloppet är olika beroende på hushållets storlek - vill du veta beloppens storlek - det är en lång tabell - kan du gå in på Socialstyrelsens hemsida och söka på Riksnorm.
Beloppet är ett nettobelopp - ingen skatt drages eftersom det är ett bidrag. Ja , för att man ska få bidraget krävs vissa saker t ex aktivt arbetssökande eller SFI deltagande.
/may Britt


Nu trillade slanten ner - svaret på fråga 1 blev "försörjningsstöd" och ett av svaren på frågor 2 blev att det är ett nettobelopp. Men jag hade ställt fler frågor.


Jag mailar socialchefen igen:


Måndag kl 12:36

Fråga: vill du ge klartecken till någon av invandrarhandläggarna

så att jag kan fråga om detaljer kring handläggningen ?

Yngve Holmqvist




Socialchefen svarar inte på detta mail och heller inte i fortsättningen.

Socialchef May Britt Strålfors ljög för mig om sina arbetstider. Hon valde att vilja stänga dörren för mig från första början. När jag epostade mina enkätfrågor till henne, uppträdde hon vilseledande och talade om andra saker än det jag frågade om. Hon hjälpte mig inte heller vidare till någon annan medarbetare på socialförvaltningen.





Varför bar sig socialchefen åt så här i ett tjänsteärende ? Brukade hon göra så här mot andra kolleger ? Låg det något bakom som hon försökte dölja ?






Och än idag saknas de sökta uppgifterna i Perstorps kommuns flyktingutredning "Flyktingmottagning i avtal med Länsstyrelsen och Migrationsverket". I källförteckningen på sidan 10 ( not 15 ), fick jag skriva så här:





"Detaljerade uppgifter om introduktionen av invandraren saknas. Socialkontoret, Perstorps kommun, vill inte medverka i intervju".